Plníme Vaše sny o domově ve skutečnost

NOVÁ KUCHYNĚ LEVNĚ? JAK NA TO...... RENOVACE KUCHYNĚ

01.11.2017 17:57

 

Máte pocit, že vaše stará kuchyně by potřebovala vylepšit, ale nechcete nebo nemůžete investovat do nové? Nebo potřebujete vyřešit kuchyni v podnájmu, na chatě nebo nalákat kupce? Pak je ten pravý čas na renovaci kuchyňské linky. Poradíme vám, jaké jsou možnosti a na co si dát pozor.

 

1.      Varianta - Lakýrník

Rozhodli jste se kuchyňské lince dát nový kabát nátěrem, vybrali jste si sice jednu z nejjednodušších a nejlevnějších možností, ale otázkou je, jaký bude konečný efekt.

 

2.     Varianta - Tapetář

Samolepicí tapety rychle a levně změní vzhled dvířek nábytku, dveří atd. Jejich výběr je opravdu velkolepý, práce s nimi jednoduchá, rychlá a výsledek může být nad očekávání dobrý. Na trhu je spousta tapet, ale jedna speciální je k takové proměně přímo vyrobena. Jde o samolepicí fólii d-c-fix, se kterou se výborně pracuje, na výběr jsou stovky barev, dekorů a motivů, přitom je cenově přijatelná. Samolepicí fólie d-c-fix se prodávají v rolích šíře 45, 60,5 a 90 cm, cena je pak 65 Kč, 99Kč a 130 Kč/bm (běžný metr). Když se vám hned napoprvé nepovede nalepení, buďte v klidu, s těmito tapetami si to můžete vyzkoušet ještě několikrát. Budete-li olepovat oblé tvary, můžete si pomoci vysoušečem na vlasy a tapetu postupně pečlivě vytvarovat. Samostatnou kapitolu představují hrany dvířek. Olepovací páska s lepidlem (délka 130 cm) vás přijde na 55 korun, takzvané nažehlovací hrany, k jejichž upevnění vám postačí žehlička, bývají o něco levnější.

  

Původní stav   

                                                                                                                      

Po nalepení fólie   

 

 Při výběru konkrétního dezénu si ale dejte pozor: není-li povrch dokonale rovný, vyplatí se sáhnout nikoli po jednobarevné tapetě, ale třeba po vzoru juty a podobně.

 

A zde je přímo od výrobce několik rad a upozornění:

Samolepicí fólie vhodné pro renovaci vzhledu kuchyně označujeme jako „d-c-fix“ a  jsou určeny pouze k lepení na dokonale hladký a pevný povrch (umakart, plast, kov, sklo, hladce obroušené dřevo), nikoliv na stěnu či plochu, která se drolí.

Plochu je třeba před lepením zbavit prachu a nečistot. Jinak nám fólie nebude na povrchu dobře držet. Velké plochy se doporučují potřít před lepením jarovou vodou. S fólií tak můžeme lehce manipulovat a několikrát korigovat chybné nalepení.

Pokud se nám vytvořily po nalepení fólie na podklad bubliny, je třeba se jich zbavit. Propíchneme je tedy špendlíkem a vzduch vytlačíme.

Pracovní desku, boky skříní a podobné rozměrnější plochy lepíme raději ve dvojici.

Odmotávání spodního rastrovaného papíru a uhlazování fólie musí probíhat najednou.

Přesahující části fólie, rohy, otvory a kouty vyřezáváme ostrým řezákem.

Plochy polepené samolepicí fólií čistíme teplou vodou s přídavkem saponátu.

TIP: Malé odřezky fólie nevyhazujeme. Mohou se hodit k polepení dekorativních předmětů (plechovek, krabiček, květináčů, apod.)

 

Kuchyně po renovaci tapetou „d-c-fix“

 

Kuchyně po renovaci tapetou „d-c-fix“

 

 

Kuchyně po renovaci tapetou „d-c-fix“

 

3.     Varianta - truhlář

Pokud ale máte pocit, že korpus vaší kuchyně je v dobrém stavu a tím pádem schopný implantace nových dvířek, pracovní desky a spotřebičů, pak není důvod váhat. Do staré kuchyně ale nemá cenu volit drahé materiály, jako jsou například masivy, dýhy nebo laky. Nabídka umělých dekorů potažených fólií je taková, že uspokojí i vyšší estetické nároky a kvalita zpracování se v posledních letech tak zlepšila, že je často problém rozeznat je od přírodních materiálů. Cena za metr čtvereční nových dvířek se pohybuje od 1 200 korun po tři tisíce podle dekoru a zpracování.

Montáž je velmi jednoduchá a bez problémů ji zvládnete i svépomocí během jediného půldne. Nabízí se víc než stovka povrchových dekorů fólií od dřeva, lesku až po patinu a navíc množství druhů frézování, které dokáže povrch dvířek oživit.

   Před renovací, foto ČESKÝ KUTIL.cz                        Po renovaci, foto ČESKÝ KUTIL.cz

 

Další možností jsou MDF desky, jež jsou kvalitnější a snáze opracovatelné než dřevotřískové desky. Potahují se speciální plastovou fólií, jejíž povrch je dokonalou napodobeninou dřeva, nebo se stříkají polyuretanovým lakem, který na desce vytvoří hladký povrch odolný proti mechanickému poškození. Jsou vhodné i pro rustikální vzory.

Designu kuchyňské linky, byť rekonstruované, zcela určitě prospěje nové kvalitní kování a úchytky. Nabídek výrobců a dodavatelů kování a úchytů je na našem trhu celá řada z různých materiálů a v různých cenových relacích. Vyplatí se koupit kování i úchytky co nejkvalitnější, nižší ceny a větší výběr najdete ve specializovaných prodejnách pro truhláře. Pozor si naopak dejte na nepříliš kvalitní výrobky z Číny.

 

4.     Výměna pracovní desky a obkladu za linkou

Určitě nejméně peněz vás bude stát, když pracovní desku polepíte speciální omyvatelnou fólií, nebo ji natřete podobně jako dvířka. Toto řešení je ovšem velice krátkodobé. Trochu dražším, ale pořád finančně únosným řešením je výměna staré pracovní desky za laminovou či dřevotřískovou, kterou pořídíte již od 679 Kč za běžný metr. Tyto desky jsou praktické, odolné a z tohoto důvodu také nejběžnější.

Staré dlaždice je možné vyměnit za nový obklad i bez sekání. Můžeme použít speciální lepidlo a na staré dlaždice nalepit nové. Jinou variantou, použitou v našem případě, je obklad samolepícími dlaždicemi o velikosti 30 x 30 cm s dekory věrně imitujícími obklad. Vybírat je možné z dostatečně velké barevné škály. „Obklad“ těmito dlaždicemi snadno zvládneme svépomocí. A až bude možnost vyměnit obklad definitivně, nebude tak těžké je sundat. Nebo můžete použít obklad ve stejném dekoru jako pracovní desku nebo sklo lacobel.

 

5.     Dřez a baterii vyměňte najednou

Pokud měníte pracovní desku, je vhodné vyměnit i dřez a vodovodní baterii. Není to sice zanedbatelná investice, ale vzhledem k tomu, kolik času u dřezu strávíte, se nejedná o vyhozené peníze.  Moc nepočítejte s použitím starého nerezového dřezu při výměně pracovní desky. Vůbec nejde o to, zda je, či není poškrábaný. Jakmile byly jednou u nerezového dřezu osazeného shora do výřezu v pracovní desce nastaveny příslušné úchyty na konkrétní tloušťku, už je budete obtížně upravovat pro novou. Neriskujte! Pokud se vám dostane voda spárou kolem dřezu do desky (nejčastěji se používají ty z MDF materiálu, který natahuje vodu jako houba – jde o polotvrdé vláknité desky vyráběné takzvaným suchým způsobem z dřevních surovin), můžete se s ní rozloučit.

Nerezové dřezy jsou vyráběny z nerezavějící chromniklové oceli,jsou vysoce odolené proti všem používaným prostředkům v kuchyni, vyrábí se v několika povrchových úpravách: Hladký nerez - nejčastěji používaná varianta povrchové úpravy. Tkaná struktura (dekor) - stále oblíbenější povrchová úprava, prosazuje se díky svému zajímavému vzhledu a velmi dobrým užitným vlastnostem. Mikrostruktura (mikrodekor) - povrchová úprava s jemnější strukturou než tkaná struktura.Dá se říci, že dekorované povrchy jsou jednodušší na údržbu. Nejsou na nich tolik vidět zaschlé kapky vody (tzv. mapy), která nás někdy trápí na klasickém hladkém povrchu.

Granitové dřezy  jsou vyráběny ze směsi drceného přírodního kameniva (80%) , pojiv a barviv,  jsou velmi odolné proti nárazu a  tepelná odolnost 180°C, krátkodobě až 280°C, široký výběr barev.

U baterií se zaměřte kromě designu také na průtok vody za minutu a tím také ušetříte rodinný rozpočet při provozu.

 

6.     Čím nahradit staré police

Starší police bývají ošoupané natolik, že rovněž vyžadují výměnu.  Můžete pořídit police nové anebo místo nich jen dřevěný či drátěný rošt. Zajímavým řešením pro uložení talířů ve skříňce může být odkapávač vhodného tvaru a rozměrů.

 

7.     Šuplíky jsou praktičtější

Jdete-li cestou renovace stávající kuchyňské linky, můžete si místo nových křídlových dvířek a mnohdy nezbytných nových pantů pořídit hluboké zásuvky a tzv. plnovýsuvy. Toto řešení oceníte zejména u skříněk, na jejichž dno ukládáte často používané kastroly a pánve nebo i potraviny; budou pěkně přehledně po ruce a využijete i nejzazší kouty skříňky. Změříte vnitřní rozměry korpusu a objednáte si zásuvky na míru, přičemž se cena zásuvky bez čela a úchytek pohybuje při rozměru 300x500x83 od 598,-Kč.

Vantage zásuvky kompletní vyráběné na míru

 

8.    Místo dvířek závěs?

Nejlevnější náhradou dvířek je osvědčený závěs. Především na chalupách či chatách může toto řešení být i zajímavým doplňkem interiéru. Závěs lze sladit s ostatním textilem v místnosti, třeba se závěsy na oknech.

 

9.     Nové spotřebiče a truhlářské prvky

Můžete namontovat vestavné elektrospotřebiče (varná deska, trouba, myčka, mikrovlnná trouba).

Ke kuchyni na kovových nožkách lze vyrobit sokl nebo zásuvky. Nebo lze vyrobit nové police, skříně, jídelní stůl nebo barový pult.

 

Doufám, že vás možnosti řešení inspirovaly. Svépomocnou rekonstrukcí můžete ušetřit dost, ani tak ovšem nebude zadarmo. Navíc nezaškodí poradit se s odborníky. Mohou vás upozornit na  nedostatky v prostorovém uspořádání a třeba i poskytnout tip, jak ušetřit. Více informací na emailu: ziveinteriers@gmail.com nebo na telefonu 723 149 373. 

 

Autor: Lucie Šmýdová

 

Zdroj článku:

https://www.living.cz/kuchyne/renovace-vzhledu-kuchyne-rychle-snadno-a-klidne-svepomoci.html

https://hobby.idnes.cz/omlazovaci-kura-pro-kuchyni-nova-dvirka-za-jedine-odpoledne-pq5-/hobby-domov.aspx?c=A120130_105546_hobby-domov_bma

https://www.ceskykutil.cz/vymena-kuchynskych-dvirek

https://www.kovani-mkupr.cz/zbozi/13020/vantage-kompletni-zasuvky-500-mm-bez-relingu/sirka-201-300-d-500-v-83-zasuvka-vantage-kompletni-seda/

https://www.stolarsky-eshop.cz/clanky/poradna/jak-vybirat-kuchynsky-drez/

https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/interier-a-vybaveni/rekonstrukce-kuchynske-linky-svepomoci-nebo-na-zakazku/

https://www.ceskykutil.cz/renovace-kuchyne-za-vikend-a-za-babku-3-dil