Plníme Vaše sny o domově ve skutečnost

Jak vybrat kvalitní postel pro dobrý spánek

16.08.2013 20:16

1.     Parametry postele

Délka postele: standardní provedení je 200cm. Pro ideální délku platí jednoduché pravidlo: vaše výška + 20cm = ideální délka postele.

Výška postele: zde nelze říct ideální výška postele včetně matrace je mezi 45 a 55 cm od země. To platí pro zdravého dospělého člověka. Pro dítě, které občas padá z postele a je také menší je vhodné volit postele do výšky 45cm. U seniorů je zase vhodné volit postele vyšší 55 - 70 cm,  aby se jim pohodlněji vstávalo. Dá se říci, že správná výška je taková, kdy se člověk na posteli posadí a nohy má v kolenou prohnuty méně než do pravého úhlu. Podle výšky člověka tedy výška postele 55 - 70 cm.

Šířka postele: šířka postele pro jednoho člověka by neměla být menší než 90cm, 80cm postele jsou vhodné jen pro předškolní děti či do místností, kde není prostoru nazbyt. Klasickým dvojlůžkem je považována postel o rozměrech 160x200cm. Nejmenšími postelemi pro dva jsou takzvaná "studentská" dvojlůžka, která se hodí spíše pro mladé a jejich občasné párové přespávání. Pokud chcete více prostoru vybírejte z modelů 180 nebo 200 cm širokých.

Čelo: právě čelo odlišuje postel od palandy. Čelo v nohách není příliš podstatné a spíše zde překáží. V záhlaví čelo chrání hlavu před průvanem a nepadá vám polštář.

Bočnice: pro dospělého spíše překážející prvek, pro dítě naopak vhodné - brání skulení z postele. 

2.     Materiál

Lamino: zde doporučujeme vybírat z kvalitního zdvojeného lamina v tloušťce 36mm, což je velice odolný a nosný materiál. Nabízí množství barevného provedení a cenově dostupné postele.

Masivní dřevo: tradiční materiál pro výrobu postelí s dlouhou životností. Dřevo na výrobu postelí typicky smrk, borovice či buk, je velmi odolné a tvrdé. Oproti bukovým postelím jsou cenově přijatelnější postele z masivu borovice a smrku. Smrk je ušlechtilejší než borovice - neobsahuje tak velké množství přírodní pryskyřice a suků - a tím se stává trvanlivějším. Vybírejte postele v tloušťce materiálu 25mm, což zajistí vysokou pevnost, bytelnost a stabilitu postele. U postele z borovice je vhodné vybírat i ze silnějšího materiálu, jelikož borové dřevo je křehčí než smrkové a tudíž i více náchylné k prasknutí. Za nejlepší konstrukční spojení čel a stranic je považován šroub s maticí.

Kov: kovové postele lze říci, že jsou dražší, ale ještě odolnější než dřevo. Železné postele v kvalitním provedení jsou naprosto stabilní a nevržou.

Čalouněné postele: zde se zaměřte především na možnosti čištění a odvětrávání postele.

 Kovová postel 

 

Postel z lamina - zdvojené lamino tloušťka 36mm

 

Postel masiv buk - tloušťka materiálu 4 - 8 cm 

 

Postel masiv smrk - tloušťka materiálu 25 - 36 mm

 

Čalouněná postel 

3.     Zdravý spánek

Zdravý spánek je velmi důležitým tématem, ke kterému byste měli přistupovat co možná nejzodpovědněji. Mnoho neduhů, nemocí a syndromů, které tíží moderního člověka, jsou zapříčiněny právě špatným spaním.

A špatné spaní zase odpovídá špatnému stavu jeho ložnice. Pro plnohodnotný spánek, který vám dodá energii, opravdu nestačí proležený otoman. Správná postel by měla mít několik základních znaků:

  •    dobré větrání
  •    snadná údržba
  •    příjemný vzhled

Větrání a přístup vzduchu jsou skutečně základem. Jen vyvětraná postel je také zdravá – v zatuchlé, špatně odvětrávané se to naopak hemží roztoči a mikroby.

Údržba postele je velice důležitá. Jednou za čas je nutné vytáhnout matrace a důkladně je vyčistit. Čistit by se také měly veškeré čalouněné části postele a matracový rošt.

Vzhled postele se na první pohled jeví jako malichernost, avšak je velmi důležité, abyste se ve své posteli cítili příjemně a útulně. Není nutné podléhat za každou cenu trendům – nejdůležitější je váš pocit z postele.