Plníme Vaše sny o domově ve skutečnost

Jak levně proměnit interiér

03.08.2013 13:08
 

Potřebuje váš byt změnu jako sůl, ale zrovna nemáte moc peněz nazbyt? 

 

1.     Nejlevnější změnou je úklid

Krok první: vyházení zbytečností. V bytě se hromadí drobnosti, rozbité maličkosti, které často marně čekají na spravení. Vyvarujte se jejich přemisťování, nadechněte se a opravdu poctivě je jednou provždy přeberte a vyházejte.

Krok druhý: vysmýčení, vydrhnutí, vymytí stěn, podlahy, skříněk, okna.

Krok třetí: zachování čistšího, prázdnějšího, minimalistického vzhledu místnosti - neboli nenainstalování zbytečných nových (nebo těch původních) okrasných předmětů.

 

2.     Přemístěte, co se dá

Krok první: přesuňte nábytek. I když zejména v malém bytě je všechno předem dáno, na centimetry vymyšleno a nepřipadá žádné přesunování nábytku v úvahu - změňte alespoň maličkosti. Dejte drobným věcem z hlediska provozu funkčnější místa. Nebo prostě jenom jiná místa - přesuňte květinu.

Krok druhý: kupte několik malých doplňků. Může se jednat o květiny umělé či živé, novou polici, rámeček na fotky z dovolené, polštář, deku či ubrus.

 

3.     Nový kabát pomocí nátěru, tapety nebo fólie

Krok první: nátěr starých radiátorů a zárubní.

Krok druhý: nátěr nebo moření starého dřevěného nábytku. Nátěrem staré poličky, skříně vykouzlíte originální kousky nábytku např. do dětského pokoje. Barvy dokáží divy. Někdy stačí jen přetřít sokl kuchyňské linky a sladit jej s barvou podlahy - i tento detail změní dojem z kuchyně, která bude jasnější a elegantnější. Výraznější změny dosáhneme přetřením celých dvířek nábytku, polic a regálů. Můžeme zvolit dvě barvy a těmi střídavě natřít dvířka skříněk, police na stěnách, otevřené skříňky a pracovní židli.

Krok třetí: samolepicí tapety. Rychle a levně změní vzhled dvířek nábytku, dveří atd. Jejich výběr je opravdu velkolepý, práce s nimi jednoduchá, rychlá a výsledek může být nad očekávání dobrý. Na trhu je spousta tapet, ale jedna speciální je k takové proměně přímo vyrobena. Jde o samolepicí fólii d-c-fix, se kterou se výborně pracuje, na výběr jsou stovky barev, dekorů a motivů, přitom je cenově přijatelná. Samolepicí fólie d-c-fix se prodávají v rolích šíře 45, 60,5 a 90 cm, cena je pak 65 Kč, 99Kč a 130 Kč/bm (běžný metr).

 

4.     Nová tvář pro stěny

Krok první: vymalujte.

Krok druhý: tapetujte. Výběr tapet je opravdu velký od nejlevnějších papírových tapet. Omyvatelné tapety lze použít jako obkladačky do kuchyně nebo koupelen.  Nový obklad za kuchyňskou linkou lze také řešit, takže vybereme vzor tapety a obložíme sklem např. 40cm na výšku, tím získáme dobře umyvatelný obklad a originální.

Krok třetí: dekorace stěn. Můžeme použít samolepky, obrazy, fotografie. Pokud jste zruční, tak můžete vytvořit vlastní malbu přímo na stěně např. do dětského pokoje oblíbenou pohádkovou postavičku.

5.     Oblečte byt do nového – bytový textil

Krok první: nový ubrus, prostírání. Elegantní jsou tzv. běhouny, které zakrývají pouze část stolu. Oceníte je v případě, že máte hezký stůl, který není nutné skrývat před zraky návštěvy.

Krok druhý: i koupelna lze oživit textilem např. koupí nové předložky. V podobných barvách jako je předložka pak můžete nakoupit také nové ručníky. V každé koupelně se pak jistě najde alespoň malý koutek, kde můžete umístit třeba proutěný košík a naplnit je ručníky stočenými do roličky. Nejen že tak oživíte interiér koupelny, ale čisté ručníky budete mít pořád po ruce.

Krok třetí: pořiďte si zajímavý přehoz přes sedačku nebo křesla. Výběr přehozů na křesla nebo sedací soupravy je dnes opravdu široký. Pokud si jich koupíte víc, můžete je střídat podle nálady nebo ročního období a váš obývací pokoj bude mít vždy jinou atmosféru. K přehozům můžete dokoupit barevně sladěné polštářky a váš obývák dostane rázem úplně novou podobu. Finančně náročnější je varianta nechat židle, křeslo a sedačku nově přečalounit.

Krok čtvrtý: oblečte okna. Vyberte si látku se zajímavým vzorem, například s vyšíváním, a dejte z ní do oken udělat římskou roletku. Přitom horizontálně krásně vynikne celý vzor a spotřebujete méně látky než na klasický řasený závěs. V podobném dekoru zvolte na jednu stěnu tapetu.